Saturday, December 10, 2011

KAUM DAN ETNIK DI MALAYSIA

Assalamualaikum dan salam 1 Malaysia,
Hai semua. Kali ni Cikgu Chuain nak tunjukkan slideshow yang mudah untuk difahami oleh anak-anak didik di sekolah. Gambar-gambar pada slideshow ini amat berguna untuk tema ke-5 dalam matapelajaran Pendidikan Sivik Dan Kewarganegaraan terutama bagi memperkenalkan kaum-kaum yang terdapat di Malaysia. Gambar-gambar ini adalah ehsan daripada blog http://ayuhumaira.blogspot.com/ yang mana telah banyak membina kit-kit pengajaran untuk murid prasekolah. Terima kasih banyak-banyak. Cikgu Chuain cuma tukarkan dalam bentuk slideshow di bawah. Banyak aktiviti yang boleh dijalankan dengan menggunakan BBM di bawah. Murid-murid boleh menamakan jenis-jenis kaum berdasarkan slaid yang ditunjukkan. Semoga anda semua mendapat manfaat daripada slideshow ini. Terima kasih.



PEACE, HARMONY, UNITED

Friday, December 9, 2011

JOM SUSUN GAMBAR

Assalamualaikum dan salam 1 Malaysia
Dah fahamkan serba sedikit mengenai kaum-kaum di Malaysia. Jom kita cuba susun keratan-keratan gambar ni. Aktiviti ini jika dijalankan di dalam kelas boleh dijadikan sebagai satu pertandingan. Siapa yang cepat susun, dialah yang menang. YEAY!



PEACE, HARMONY, UNITED

Wednesday, December 7, 2011

GLOG 1 : KAUM MELAYU

Assalamualaikum dan salam 1 Malaysia,
Apa kat bawah ni ye? Mesti tertanya-tanya, kan? Ok, untuk pengetahuan semua, ini dinamakan GLOG. GLOG??? Apa itu GLOG. Tak pernah dengar pun. Kalau nak tahu lebih lanjut, jom google! 
WIKIPEDIA, apa maksud GLOG???

Glog may refer to:
a graphics blog or graphical blog; online rich media poster

Kalau nak lebih faham lagi biar Cik Chuain tolong terjemahkan. Sebenarnya GLOG lebih mudah diterjemahkan sebagai satu  blog yang penuh dengan grafik dan boleh dirangkaikan dengan maklumat yang ada dalam talian. Percaya tak maksudnya macam ni? Kena percaya, jenuh Cik Chuain buat research kat Google Tanslate ha ha ha. Ye la tu. OK, Cik Chuain tinggalkan explorer semua dengan glog yang baru siap ni. Boleh la cuba-cuba tekan mana yang patut. KLIK la pada perkataan atas poster ni. Tengok apa yang bakal terjadi. Jeng!Jeng!Jeng! Nak buat full size pun boleh. Tekan je pada perkataan Glogster tu.  Lepas ni banyak lagi yang akan menyusul. Kalau suka boleh tinggalkan komen. Tunggu poster tu muncul ye. Happy exploring!


Gambar-gambar yang ada pada glog di atas adalah ehsan dari blog Ayuhumaira. Terima kasih.

PEACE, HARMONY, UNITED

Tuesday, December 6, 2011

TARIAN DAN SENI TARI : TEKA SILANG KATA


Assalamualaikum dan salam 1 Malaysia,

Kembali ke segmen Kenali Budaya Malaysia. Hari ni macam biasa Cikgu Chuain nak uji pengetahuan semua mengenai tarian di Malaysia melalui teka silang kata di bawah. Aktiviti ini kita boleh dilakukan bersama murid-murid di dalam kelas untuk mencungkil pengetahuan sedia ada murid. Selamat mencuba! 


Arahan: Klik pada kotak silang kata dan taip huruf-huruf pada setiap kotak. Good luck!!!


PEACE, HARMONY, UNITED

Wednesday, November 30, 2011

BAHASA DAN DIALEK 3 : JOM TEKA DIALEK

Assalamualaikum dan Salam 1 Malaysia,
Baru je siap brain teaser ni.. Kalau berani boleh cuba.. :)
Teka dulu tau baru tengok jawapan. Jangan
 ' ngelat ‘..  He he he


Macamana? Boleh ke jawab?? Senang je kan?? Kalau boleh jawab, tinggalkan komen anda di bawah ye..
Anda semua memang  'AWESOME'



PEACE, HARMONY, UNITED

Tuesday, November 29, 2011

BAHASA DAN DIALEK 2: PENGENALAN DIALEK

Assalamualaikum dan salam 1 Malaysia,

Pernah dengar perkataan dialek? Tak pernah? Pernah kot. Bukan Dialog ye tapi DIALEK. Dalam matapelajaran PSK Tahun 5 untuk tema Kenali Budaya Malaysia ini, memang ada tajuk ini diketengahkan. Sebelum tu kita tengok apa yang dimaksudkan dengan dialek. KAMUS, apa maksud DIALEK?

Dialek

(dial├ęk) satu bentuk bahasa yang digunakan dalam sesuatu daerah atau oleh sesuatu kelas sosial berbeza daripada bahasa standard, loghat, pelat daerah (negeri dan lain-lain)
Ayat: dialek Kelantan; dialek Kedah.


 Ok, dah faham kan? Bagus. Kita tengok bahagian lain pula. Terdapat banyak dialek yang ditutur oleh sesuatu komuniti di sesuatu tempat. 

Contoh dialek bagi masyarakat Melayu ialah :
  • a. Dialek Kedah
  • b. Dialek Kelantan
  • c. Dialek Perak
  • d. Dialek Terengganu
  • e. Dialek Sabah
  • f. Dialek Sarawak

Contoh dialek masyarakat Cina.
  • a. Dialek Hokkien
  • b. Dialek Kantonis
  • c. Dialek Hakka

Contoh bahasa yang ditutur dalam masyarakat India.
  • a. Bahasa Tamil
  • b. Bahasa Malayalam
  • c. Bahasa Telugu
  • d. Bahasa Punjabi

Dah tahu serba sedikit mengenai bahasa dialek di Malaysia? Apa? Tak cukup lagi? He he he ini baru pengenalan. Nanti Cik Chuain masukkan lagi banyak info mengenai dialek-dialek  di atas. SETUJU?? OK, DEAL!! Video meletup hari ini, jom Belajar Bahasa Terengganu... YEAY!!!! Rugi tak tengok.. :)





PEACE, HARMONY, UNITED

Monday, November 28, 2011

BAHASA DAN DIALEK 1: PENGENALAN BAHASA

Assalamualaikum dan salam 1 Malaysia,

Malaysia memang kaya dengan warisan budaya masyarakat berbilang kaum. Siapa setuju??? Boleh angkat tangan. :) Terima kasih. Sayang semua sekali. Terdapat pelbagai bahasa yang ditutur oleh masyarakat berbilang kaum di Malaysia. Kita ada Bahasa Melayu, Bahasa Mandarin, Bahasa Tamil, Bahasa Inggeris, Bahasa Iban, bahasa Kadazandusun dan banyak lagi. Namun begitu bahasa utama yang dituturkan di Malaysia adalah Bahasa...???  A- Bahasa Semai   B- Bahasa Parsi   C. Bahasa Melayu. Jawapannya sudah pasti C- Bahasa Melayu. Alamak!!! Ada yang salah??? Kena belek buku teks balik ni. Tak apa. Cik Chuain sedia membantu. Ceritanya begini..... Tersebutlah kisah semasa Malaysia mencapai kemerdekaan, "Perlembagaan Persekutuan Perkara 152 menetapkan Bahasa Melayu sebagai Bahasa Kebangsaan dan Akta Bahasa Kebangsaan 1963/1967 menetapkan bahawa Bahasa Melayu sebagai bahasa rasmi negara." Boleh ingat?? Bagus... Kalau nak tahu lebih lanjut mengenai asal usul Bahasa  Melayu, boleh tekan SINI , OK! Di bawah ini Cik Chuain letakkan video berkaitan dengan bahasa utama di Malaysia. Iklan-iklan ini pernah ditayangkan di skrin televisyen lama dulu dan cukup untuk menunjukkan kepada kita bahawa semua rakyat Malaysia boleh hidup bersama dalam keadaan harmoni, bersatu padu dan berjiwa Malaysia. Peace, Harmony, United!









PEACE, HARMONY, UNITED

Sunday, November 27, 2011

HARI KODEK-KODEK BLOG

Assalamualaikum dan Salam 1 Malaysia,

Hmm kerja banyak tapi tak boleh nak tumpu.. Kepala terlebih guna sudah.. So, masuk sini kodek-kodek blog..ok tak?? Dah la kodek-kodek, terkedek-kedek pulak tu..!! hmm.. Kalau sudi berilah komen ye. Ini je yang mampu Cik Chuain buat. Siap buat pengumuman lagi " CIK CHUAIN SEDANG MENGKODEK BLOG. KALAU TERNAMPAK YANG PELIK-PELIK, ABAIKAN SAHAJA YE.. HE HE HE". Bukan apa, Cik Chuain takut kalau ada yang terjah kat blog ni terkejut tengok blog dalam keadaan bersepah. Karang terbantut mood nak jadi follower!!:P Takdelah, gurau je tu. Nak follow atau tidak itu kehendak masing-masing. Nak paksa follow pun rasa tak kena. Tapi apa salahnya kalau ada orang follow kita, kita follow balik, kan? At least dapat kita bertukar-tukar pendapat dan idea. Apa-apapun semua yang dah follow tu terima kasih ya. Yang Cik Chuain tak dapat follow tu bukannya apa, Tuhan saja yang tahu jenuhnya nak cari link! Kadang-kadang terpaksa buka semua joined link yang ada kat situ. Kalau takde tu, minta maaf banyak2. Boleh tinggalkan link pada shoutbox atau kat bahagian komen. Oh ya, kalau nk tukar link boleh tekan doodle pegang lappy warna purple tu ye. Senang Cik Chuain nak jejak semua. Insyaallah. Ok, Cik Chuain stop sampai sini dulu. Forum memanggil2 minta dijawab. Adious!

Mata ambe udoh berpinor-pinor!


PEACE, HARMONY, UNITED

Saturday, November 26, 2011

Salam Awal Muharam

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakaatuh,

Selamat menyambut Awal Muharam 1433H. Semoga di tahun baru ini segala amalan kita diterima oleh Allah S.W.T. Amin. Untuk pengetahuan semua, Awal Muharam merupakan salah satu perayaan yang disambut oleh orang Islam di Malaysia dan di seluruh dunia. Ini adalah hari yang amat penting bagi umat Islam dimana pada hari yang sama ( mengikut kalendar Islam ) telah berlaku penghijrahan Nabi Muhammad S.A.W dari kota Mekah ke Kota Madinah pada tahun 622 masihi. Ini adalah permulaan tahun baru bagi kalendar hijrah iaitu pada 1 Muharam. Hari Maal Hijrah atau Awal Muharam merupakan cuti umum di Malaysia dan disambut dengan bacaan doa akhir tahun dan bacaan doa awal tahun. Klik sini. Semoga semua mendapat manfaat. Amin.








PEACE, HARMONY, UNITED

Doa Awal Tahun Dan Doa Akhir Tahun.

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakaatuh,
Salam Maal Hijrah untuk semua.


Doa Akhir Tahun


Doa Awal Tahun
Dipetik dari sumber 1Khalifah.Terima kasih


PEACE, HARMONY, UNITED

Monday, November 21, 2011

Yeay!!!!!! Menang!!!!!!

Assalamualaikum..
Syukur Alhamdulillah, kita MENANG!!! Tak dapat nak kata apa-apa. Terima kasih banyak-banyak pada MRAquzul kerana upload video ni. Harimau Malaya!!! AWESOME!!!KUDOS!!!



PEACE, HARMONY, UNITED

Friday, November 11, 2011

11.11.11

Assalamualaikum dan salam sejahtera,
Hmmm, akhirnya sampai juga ke tarikh yang hanya boleh dijumpai lagi selepas 100 tahun!!! Lama tu. Agaknya mungkin takkan jumpa lagi tarikh secantik ni selepas ini. Wallahuallam. Biasalah, di tarikh-tarikh yang sukar ditemui seperti ini pasti akan menarik minat pasangan-pasangan bahagia mengabadikan hari perkahwinan mereka. Jika mereka sibuk dengan persiapan perkahwinan, Cik Chuain pun tak kurang juga sibuknya. Sibuk nak 'mendietkan blog'. Memandangkan blog ni semakin gemuk,(sensitif la pulak!!!) Cik Chuain telah memilih tarikh keramat ini untuk membuang 'lemak-lemak' pada blog ni. Ambil semangat. Hari ni buang lemak untuk blog dulu nanti manalah tahu tuan punya blog pulak kurus.. He he he Berbalik pada sessi mendietkan blog ni, sebenarnya ada satu sistem yang boleh menimbang berat blog kita ni.. Kalau nak cuba boleh klik sini. Pada mulanya loading time blog ini adalah 0.38 saat tetapi setelah membuang apa yang patut, loading time berubah kepada 0.12 saat!! Kira ok la tu kan..Kadang-kadang kalau lambat loading orang tak nak tunggu. Silap-silap pangkah terus. So, kalau nak orang terus menerjah blog kita, korbankanlah apa yang patut dikorbankan. Hu hu hu... Oh ya, Walaupun lambat, Selamat Hari Raya Aidiladha buat semua. Korang semua memang best!!

PEACE, HARMONY, UNITED

Saturday, November 5, 2011

Tutorial 1: Cara nak masukkan countdown logo UPSI

Assalamualaikum dan salam sejahtera,
Atas permintaan Cikgu Mas, ini dia tutorial yang tak seberapa untuk kegunaan semua, terutama untuk pelajar PJJ Upsi Semester 2 yang mengambil Subjek TMK.
Nampak tak countdown yang ada logo UPSI kat header tu? Sapa nak html kod, sila angkat tangan.. He he he Oklah, tanpa membuang masa lagi kat bawah ni Chuain letak kod tu...
*******************************************************
 <center><iframe src="http://www.countdownr.com/external.html?logo=https%3A%2F%2Flh4.googleusercontent.com%2F-XXa1JeP1aZ8%2FTpaf8f1IsHI%2FAAAAAAAABCo%2F8euFwESVrvk%2Fs64-c%2FUPSI%25252520KECIL.jpg&amp;alert=&amp;time=2011_12_12_23_59&amp;title=DATELINE&amp;repeat=0&amp;url=&amp;background=transparent" frameborder="0" width="320" height="130" scrolling="no"><a href="http://www.countdownr.com">Countdownr</a></iframe></center>
*******************************************************
Cara nak masukkan:
1. Mula-mula masuk dashboard, pilih design.
2. Kemudian anda perlu menekan 'add a gadget' dan tekan 'HTML/Javascript'
3. Copy kod di atas dan paste pada ruangan disediakan. Jangan lupa save.
4. Selamat mencuba.
Sharing is caring. Jangan lupa follow.Thanks.






PEACE, HARMONY, UNITED

Friday, October 28, 2011

Promo Astro Begitu Harmoni

Assalamualaikum dan salam 1 Malaysia,
Bila bersantai bersama anak-anak di depan TV, pastinya siaran Astro Ceria menjadi pilihan. Channel ini memang menjadi pilihan anak-anak sejak dulu. Nak tak nak terpaksa la menonton jugak walaupun usia sudah meningkat :-)  Sebenarnya, ada satu benda yang hendak saya kongsikan di sini. Saya amat tertarik dengan salah satu promo yang dibuat oleh pihak Astro untuk satu slot kartun iaitu Hello Kitty. Setiap kali promo ini ditayangkan, anak-anak pasti akan melihat dengan penuh kusyuk. Dalam masa 1 minit, ia menunjukkan betapa kita rakyat Malaysia yang berbilang bangsa dan agama mempunyai keunikan yang tersendiri. Kepelbagaian elemen muzik yang ditonjolkan sedikit sebanyak dapat membantu anak-anak didik kita untuk mengenali dengan lebih lanjut setiap jenis alatan muzik yang digunakan bagi setiap kaum. Ini akan saya kupas dengan lebih lanjut pada bahagian alatan muzik nanti. :-)Dengan persembahan muzik yang menarik, ternyata promo ini cukup untuk menambat hati anak-anak kecil. Happy viewing!!



PEACE, HARMONY, UNITED

Saturday, October 15, 2011

BAGEDIL TO PAGAL HA I- POTATO CUTLET

Olla...Bersama lagi dalam ruangan Masak Bersama Cik Chuain... He he he... Kalau mak kat kampung tahu la Cik Chuain bukak ruangan takde lesen macam ni, dah tentu terkejut besar! Mana taknya..biasa kalau mak tengah masak Cik Chuain la pengacaunya....kadang2 buat wawancara live lagi dari dapur..ha ha ha... Miss u mak! Dah tengok tajuk kat atas tu kan? Cik Chuain buat Bagedil To Pagal Hai hari ni...Bimbang gak tak jadi tadi...Jenuh berguru ngan Kak Ani tadi...Kali ni segala pantang larang diikuti....takut tak jadi macam dulu..Pernah buat sekali dulu tapi tak jadi..lembik semacam je...Akhirnya....TADAA!!!! Tengoklah kat bawah ni...Alhamdulillah, jadi....!! :p

Ada 12 keping semuanya..nyum..nyum..

BAHAN-BAHAN

Kentang dikupas kulitnya...
Bawang merah dimayang dan digoreng.
Ayam yang dicincang/tumbuk
Daun sup, lada sulah dan garam
Telur

CARA-CARANYA ADALAH:

Goreng kentang, toskan minyak dan lenyekkan
(Pantang: Tak boleh blend takut terlalu lembik)
Masukkan bawang merah yang digoreng tadi, 
Juga masukkan ayam cincang, daun sup lada sulah dan garam.
Gaul sebati. Bentukkan bulat2. Celupkan telur dan goreng dengan
api yang perlahan..Minyak pun tak perlu banyak sangat.
Bila dah kekuningan, angkat dan siap untuk dimakan.

SELAMAT MENCUBA!

PEACE, HARMONY, UNITED

Friday, October 14, 2011

AYAM GORENG MADRAS

Salam...He he he macam bagus je title kat atas tu..bikin gempak je sebenornya...Tengok tak apa, percaya jangan! Tapi percayalah, memang Cik Chuain ada masak Ayam Goreng Madras tu hari ni..Resepi tu Kak Zamruddah yang bagi..Thanks Kak Dah! Kalau nak tengok rupa resepi ayam ni boleh tengok kat bawah ni.. Rasanya? Kena la rasa sendiri tapi bagi Cik Chuain, hmmm yummyyy!!! resepinya mudah, senang nak ikut.. walaupun bahan-bahannya tak ikut 100% daripada yang asal, tapi tetap best!

Ni la rupa Ayam Goreng Madras! Nyum..nyum..




 AYAM GORENG MADRAS

Bahan-bahannya ialah:
Semestinya ayam / kepak ayam bukan itik atau angsa!
Jintan manis & Jintan putih ( tadi guna jintan manis je, jintan putih takde!)}
Bawang merah, bawang putih & halia  ( blend )}
Sos tiram, rempah ayam, tepung gandum, garam, air limau nipis}
Daun kari, minyak masak untuk menggoreng

p/s: yang ada tanda } gaul dan perap dengan ayam untuk 15 minit

Cara nak buat:

Panaskan minyak dan tumis daun kari dan goreng ayam yang telah diperap hingga garing dan angkat dan boleh dimakan dengan nasi panas dan HABIS.... Anda boleh mencuba resepi ini kalau suka.. ENJOY!

FAQ:
Kenapa tak ada sukatan bahan?

ANSWER:
Sebab resepi tu Kak Dah memang bagi macam tu jadi Cik Chuain ikut je...he he he






PEACE, HARMONY, UNITED

Thursday, October 13, 2011

Video Wajah 1 Malaysia

Salam Satu Malaysia.
Video ini sebenarnya telah saya hasilkan pada tahun lepas sempena Sambutan Hari Kemerdekaan Kali Ke-53 SK Methodist ( ACS ) Kampar. Gambar-gambar dalam klip ni diambil semasa Hari Kibar Jalur Gemilang dan Hari Penyerahan Jalur Gemilang PIBG yang telah dijalankan sebelumnya. Untuk pengetahuan semua, murid-murid sekolah ini terdiri daripada kaum yang berbilang bangsa dan agama.Walaupun sekarang saya telah bertugas di tempat baru iaitu di SK Kuala Dipang, video ini saya boleh jadikan sebagai BBM untuk set induksi kerana ianya bersesuaian dengan salah satu tema di dalam mata pelajaran Pendidikan Sivik Dan Kewarganegaraan Tahun 5 iaitu 'Hidup Bersama Di Sekolah Dan Dalam Masyarakat'.  Bersemangat kalau dengar. Lirik pun ada disertakan sekali. Semoga semangat ini terus membara di kalangan murid-murid sekolah ini. Enjoy!

Lagu 1Malaysia : Faizal Tahir - Malaysia Satu

Ku teguh berdiri
Tiada lagi ragu atau gentar
Ku terus berani
Melangkah maju terus ke hadapan
Satu impian nyawaku pertaruhkan
Genggaman tanganmu
Semangatku oh terus membara
Janjiku pada mu
Harapanmu ingin ku laksanakan

Kau adalah ilham
Pada mereka yang ingin berjaya
Kau terus berjuang
Demi membawa perubahan
Satu impian oh berjuta harapan

Genggaman tanganmu
Semangatku oh terus membara
Janji ku pada mu
Harapanmu ingin ku laksanakan

Satu Malaysia
Kita inspirasi pada dunia
Nama kan dijulang
Kita menjadi kebanggaan
Satu wawasan bersama bergandingan

Genggaman tanganmu
Semangatku oh terus membara
Janji ku pada mu
Harapanmu ingin ku laksanakan
(2x)


PEACE, HARMONY, UNITED

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...