Friday, October 14, 2011

AYAM GORENG MADRAS

Salam...He he he macam bagus je title kat atas tu..bikin gempak je sebenornya...Tengok tak apa, percaya jangan! Tapi percayalah, memang Cik Chuain ada masak Ayam Goreng Madras tu hari ni..Resepi tu Kak Zamruddah yang bagi..Thanks Kak Dah! Kalau nak tengok rupa resepi ayam ni boleh tengok kat bawah ni.. Rasanya? Kena la rasa sendiri tapi bagi Cik Chuain, hmmm yummyyy!!! resepinya mudah, senang nak ikut.. walaupun bahan-bahannya tak ikut 100% daripada yang asal, tapi tetap best!

Ni la rupa Ayam Goreng Madras! Nyum..nyum..




 AYAM GORENG MADRAS

Bahan-bahannya ialah:
Semestinya ayam / kepak ayam bukan itik atau angsa!
Jintan manis & Jintan putih ( tadi guna jintan manis je, jintan putih takde!)}
Bawang merah, bawang putih & halia  ( blend )}
Sos tiram, rempah ayam, tepung gandum, garam, air limau nipis}
Daun kari, minyak masak untuk menggoreng

p/s: yang ada tanda } gaul dan perap dengan ayam untuk 15 minit

Cara nak buat:

Panaskan minyak dan tumis daun kari dan goreng ayam yang telah diperap hingga garing dan angkat dan boleh dimakan dengan nasi panas dan HABIS.... Anda boleh mencuba resepi ini kalau suka.. ENJOY!

FAQ:
Kenapa tak ada sukatan bahan?

ANSWER:
Sebab resepi tu Kak Dah memang bagi macam tu jadi Cik Chuain ikut je...he he he






PEACE, HARMONY, UNITED

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...